skatteverketanfaller

skatteverketanfaller

About the Blog

test

Skrämmande historia

Elias bloggPosted by Elias Melki Fri, July 16, 2010 08:59:24

En restaurangägare i Stockholm – vi kan kalla honom K – var utsatt för stenhård skattekontroll av myndigheterna som misstänkte fusk med bokföringen. Men hjälp av en husrannsakningsorder stormade polisen in i K:s lägenhet en tidig morgon. Familjen väcktes bryskt och barnen blev livrädda. Den nitiske tjänstemannen från skatteverket fick syn på en handskriven skrynklig lapp liggandes på K:s skrivbord bredvid telefonen. Han beslagtog denna med ett triumferande uttryck i nyllet.

- Aha, tänkte han, och kände sig för ett ögonblick som den legendariske Sherlock Holmes.

Han aktiverade sitt knivskarpa intellekt och subtraherade den lägre sexsiffriga summan från den högre genom snabb huvudräkning och kom fram till ett belopp som motsvarade ungefär den summa han fått för sig att K undanhållit i skatt. Saken var biff. Klart som korvspad. Lätt som en plätt.

K fick förstås ta del av anklagelserna. När han hörde dem hade han svårt att tro sina öron. De två summorna på den handskrivna lappen var nämligen två telefonnummer. Det ena till hans svåger, det andra till en god vän. Han hade heller inga svårigheter att bevisa detta.

Man vill nu gärna tro att skattetjänstemännen skulle be om ursäkt och rodnande backa ut genom dörren fulla av idel ursäkter. Men då känner ni inte svenska skattetjänstemän. De ger sig inte så lätt. Nä, de vidhöll sina krav på K. Ty även om de begått ett ödesdigert misstag vidhöll de sina krav. K hade nog i alla fall undanhållit skatt. I alla fall lite.

Jag – som jobbade på Ekot på den tiden – gnuggade händerna av förtjusning när jag gav mig av för att intervjua direktören för det hele.

Denne började med att förklara att man inte brukar begå sådana misstag. Eder ödmjuke replikerade med att nu hade man faktiskt gjort det. Direktören ville inte hålla med. OK, lappen var ett misstag, men husrannsakan var inget misstag. K var nog en skurk. Kanske. Eventuellt. Förhoppningsvis.

Fick alltså inget erkännande. Tillbaka på redaktionen satte jag ihop ett inslag på temat ”På skattemyndigheten tycker man att händelsen är så osannolik att förmodligen har den inte hänt”. Trots att den hade det.

Detta är rätt längesedan men det illustrerar hur det kan gå till när myndigheterna har huvet under armen.

Det var ju tråkigt att hör att de fortfarande har det.

Skrivet av Ville Carlström

13 juni 2010


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.