skatteverketanfaller

skatteverketanfaller

About the Blog

test

Övergrepp

Elias bloggPosted by Elias Melki Thu, July 15, 2010 14:41:46

Har flyttat inlägget från min gamla blogg.

Jag har varit utsatt för nästan exakt samma övergrepp som du, Elias.

Jag besöktes 1974 av två välklädda unga byrådirketörer som ville ha min bokföring, vilket de naturlgtvis gärna fick. Två veckor senare kom böckerna tillbaka tillsammans med en räkning på 180000 kronor och med kommentaren att de hade kunnat vara mycket elakare än så.

Orsaken var att jag hade ett femtontal växthusbyggare "anställda" som av tradition alltid varit sina egna firmor och som alla hade B-skattsedel. Jag hade emellertid hört att arrangemanget kunde vara farligt för mig och min firma och jag ringde upp skattemyndigheten i Helsingborg och talade om att jag hade 15 B-skattare anställda och frågade vem som hade ansvaret för att de betalade sina skatter och sociala avgifter. Svaret var reservationslöst, att det hade B-skattarna.

OK, så jag körde vidare tills den dag då de här herrarna dök upp. Jag betalade naturligtvis inte räkningen, 180000 var mycket pengar på den tiden, utan hänvisade till att jag överklagat skatteverkets beslut till Länsrätten i Göteborg. Därifrån fick jag ganska snart beskedet att jag förlorat och överklagade vidare till Högsta Domstolen. Och tiden gick.

1978 kom det så in en man på mitt kontor och uppgav sig komma från Kronofogdemyndigheten i Helsingborg. Han stack ett formulär under näsan på mig och begärde att jag skulle skriva på att jag läst och förstått, vilket jag ju gjorde. Det stod att jag skulle komma att försättas i konkurs inom en vecka om jag inte reglerade skulden.

Jag visste ju inte hur jag skulle göra, men de bluffade inte, så efter några dagar infann jag mig på skattemyndigheten och erbjöd mig betala 100000 meddetsamma och resten på ett år. Tjänstemannen var mycket tillmötesgående och ett år senare var saken ur världen.

Men 1982 kom det så ett utslag, inte från HD utan från Skattedomstolen i Handen. Jag öppnade inte ens kuvertet så säker var jag på innehållet, men min fru öppnade och bad mig komma över till hennes skrivbord och jag läste över axeln på henne att"besvären bifalles och att Länsrättens beslut undanröjdes". Jag hade alltså vunnit.

Min firma gick vid det laget utmärkt och vi gjorde ett mycket gott år då 1982, så när pengarna så småningom kom tillbaka lades de ovanpå det årets vinst och därmed gick det mesta ändå tillbaka som skatt.

Orsaken till att jag vann var, att jag hade tagit damens på skattemyndigheten namn och dessutom skrivit upp dag och till och med klockslaget då jag talat med henne. Mitt försvar var, att om man inte visste på skattemyndigheten kunde ju jag inte förväntas veta.

Men summan av kardemumman var att jag blev så förbannad på Sverige att jag flyttade till Australien och det ångrar jag inte. Det är anmärkningsvärt att Sverige kan tillåta sig driva in pengar utan att ärendet gått igenom hela rättsproceduren.

Karl Hall

2010-06-30 @ 04:44:14Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.