skatteverketanfaller

skatteverketanfaller

About the Blog

test

Cancersjuk får rätt mot Skatteverket

Elias bloggPosted by Elias Melki Wed, July 21, 2010 08:15:41

Den 40-åriga cancersjuka kvinnan som nekades sin pension av Skatteverket fick ett glatt besked i dag.
Skatteverket kommer inte att överklaga till Regeringsrätten och hon kommer att få ut sina pengar.

– Vi kommer inte att överklaga kammarättens beslut, kvinnan får ut sin pension, säger Stina Ögren, enhetschef vid Skatteverkets rättsavdelning.

Den 40-åriga cancersjuka kvinnan har tidigare nekats att få ut pensionspengarna från sitt konto på Swedbank av Skatteverket. Myndigheten bedömde att det "inte föreligger några synnerliga skäl" till dispens från inkomstskattelagen för att avsluta ett pensionssparkonto.

Det handlade om drygt 23 000 kronor, som hon ville använda till att resa med sin man och sina två barn, 10 och 13 år, och campa i Danmark medan hon fortfarande orkade och var i livet.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten som gav henne rätt. Då överklagade Skatteverket till kammarrätten, som avslog deras överklagan.

I dag beslöt myndigheten att de inte kommer att överklaga till Regeringsrätten.

– Två instanser har ansett att det föreligger synnerliga skäl, därför gjorde vi den bedömningen att vi inte kommer att överklaga, säger Stina Ögren.

Kvinnans historia har engagerat många läsare som anser att Skatteverket handlat omänskligt och byråkratiskt.

– Jag har förståelse för det och för personen som befinner sig i en oerhört svår situation. Men vår lagstiftning har angett att vi ska vara restriktiva. Tanken med pensionssparandet är att det är långsiktigt, dessutom får man en skattemässig fördel genom avdraget för premien.

Befarar ni att många kommer att söka dispens nu?

– Det är svårt att säga med det är klart att kammarrättens avgörande kan få inflytande på dispensansökningar. Men varje ärende är unikt och måste bedömas för sig.

Den 40-åriga kvinnan fick Skatteverkets besked under eftermiddagen.

– Det känns jätteskönt att det här är klart, säger hon till Svenska Dagbladet.

Blir det semester nu?

– Ja, fast vi håller oss inom Sverige men nu kan vi göra lite roligare saker. Och det blir kanske pengar över till att göra roliga saker med barnen i höst, som att gå på teater.

Många läsare har hört av sig med sitt stöd till kvinnan, en del vill också ge henne pengar.

– Det är jättesnällt, men det behövs inte. Vi klarar oss, säger hon och tackar varmt de som engagerat sig.