skatteverketanfaller

skatteverketanfaller

About the Blog

test

Cancersjuk kvinna vann mot Skatteverket

Elias bloggPosted by Elias Melki Fri, July 16, 2010 07:49:04

Den cancersjuka 40-åriga kvinnan ville använda pensionspengarna hon sparat till att göra en semesterresa med familjen. Men Skatteverket försökte stoppa henne från att avsluta pensionssparkontot. Nu har kvinnan fått rätt i domstol.

Familjen har fått försämrad ekonomi på grund av hennes sjukdom. Därför ville hon avsluta sitt privata pensionssparkonto och ta ut pengarna, drygt 23.000 kronor, och göra en semesterresa med maken och de två döttrarna.

Men Skatteverket sa nej till att hon skulle få använda pengarna redan nu.

Ett vanligt fondsparkonto hade bara varit att avsluta hos banken, men när det handlar om pensionssparande ser reglerna för reavinstbeskattning annorlunda ut och då måste Skatteverket ge sitt godkännande.

I sitt beslut skriver de: ”Enligt Skatteverkets bedömning har du inte visat att det föreligger sådana synnerliga skäl som bör medföra att dispens medges för avslutande av ditt pensionssparkonto i förväg.”

Kvinnan överklagade till Förvaltningsrätten, som gav henne rätt till att använda pengarna. Skatteverket drev då ärendet vidare till Kammarrätten, som också gick på hennes linje.

– Man tror inte som privatperson att man kan få rätt mot myndigheter, men det kan man. Att överklaga var lätt, det var bara att skriva ett brev, säger den 40-åriga kvinnan.

Skatteverket hävdar att en dödlig sjukdom i sig inte räcker som skäl – enligt dem ska det även krävas ”trängande behov av medlen” för att få använda pensionspengar i förskott.

Det är oklart om Skatteverket kommer driva ärendet vidare till Regeringsrätten, som är högsta instans.

– Jag blev mest förvånad när Skatteverket gjorde avslag på min begäran att avsluta kontot. Men de vill antagligen veta vad som anses vara synnerliga skäl, säger den 40-åriga kvinnan.

Eftersom domen i Kammarrätten inte har vunnit laga kraft vet hon ännu inte när hon kommer få sina pengar. Utlandsresan med familjen får vänta.

– Vi får semestra inom Sverige i stället.