skatteverketanfaller

skatteverketanfaller

About the Blog

test

Skatteverket granskar telekomkunder

Elias bloggPosted by Elias Melki Thu, July 22, 2010 10:12:59

Telekombranschen är kritisk till att Skatteverket kan kräva ut uppgifter om bolagens kunder, rapporterar P 3 Nyheter i Sveriges Radio.

Enligt branschen är det integritetskränkande för kunderna och innebär merkostnader för företagen.

Förra veckan tvingades internetoperatören Bahnhof, trots protester, lämna ut information om 150.000 kunder.

Skatteverket har enligt så kallad tredjemansrevision rätt att få ut uppgifter om företagens kunder, utan att det finns någon uttalad misstanke om skattefusk.

Men syftet med informationsinsamlingen är att hitta nätföretag som skattefuskar.

Skatteverket bedyrar att de inhämtade uppgifterna omfattas av sekretess och inte riskerar att föras vidare.

Dreamhack jagas av Skatteverket

Elias bloggPosted by Elias Melki Thu, July 22, 2010 10:04:59

Skatteverket har krävt att datorfestivalen Dreamhack ska betala 25 procent moms på sina biljettpriser. Men Dreamhack överklagade verkets beslut och fick i maj delvis rätt i förvaltningsrätten.

Nu överklagar Skatteverket förvaltningsrättens beslut till kammarrätten, skriver flera medier.

Skatteverket anser att entréavgiften, som inkluderar bland annat internetuppkoppling och sovplats, ska beskattas som en enda tjänst. Det skulle ge Skatteverket möjlighet att ta ut en högre skattesats än om varje del beskattas för sig

Skatteverket driver tvist om 1 krona

Elias bloggPosted by Elias Melki Thu, July 22, 2010 09:50:44

En person skulle betala trängselskatt på 65 kronor men råkade trycka på fel knapp vid inbetalningen och satte in 1 krona för lite till Transportstyrelsens konto. Kronan som fattades betalades in senare och länsrätten fastslog att personen inte behöver betala tilläggsavgift. Men nu vill Skattemyndigheten få fallet prövat i kammarrätten.

Cancersjuk får rätt mot Skatteverket

Elias bloggPosted by Elias Melki Wed, July 21, 2010 08:15:41

Den 40-åriga cancersjuka kvinnan som nekades sin pension av Skatteverket fick ett glatt besked i dag.
Skatteverket kommer inte att överklaga till Regeringsrätten och hon kommer att få ut sina pengar.

– Vi kommer inte att överklaga kammarättens beslut, kvinnan får ut sin pension, säger Stina Ögren, enhetschef vid Skatteverkets rättsavdelning.

Den 40-åriga cancersjuka kvinnan har tidigare nekats att få ut pensionspengarna från sitt konto på Swedbank av Skatteverket. Myndigheten bedömde att det "inte föreligger några synnerliga skäl" till dispens från inkomstskattelagen för att avsluta ett pensionssparkonto.

Det handlade om drygt 23 000 kronor, som hon ville använda till att resa med sin man och sina två barn, 10 och 13 år, och campa i Danmark medan hon fortfarande orkade och var i livet.

Kvinnan överklagade till förvaltningsrätten som gav henne rätt. Då överklagade Skatteverket till kammarrätten, som avslog deras överklagan.

I dag beslöt myndigheten att de inte kommer att överklaga till Regeringsrätten.

– Två instanser har ansett att det föreligger synnerliga skäl, därför gjorde vi den bedömningen att vi inte kommer att överklaga, säger Stina Ögren.

Kvinnans historia har engagerat många läsare som anser att Skatteverket handlat omänskligt och byråkratiskt.

– Jag har förståelse för det och för personen som befinner sig i en oerhört svår situation. Men vår lagstiftning har angett att vi ska vara restriktiva. Tanken med pensionssparandet är att det är långsiktigt, dessutom får man en skattemässig fördel genom avdraget för premien.

Befarar ni att många kommer att söka dispens nu?

– Det är svårt att säga med det är klart att kammarrättens avgörande kan få inflytande på dispensansökningar. Men varje ärende är unikt och måste bedömas för sig.

Den 40-åriga kvinnan fick Skatteverkets besked under eftermiddagen.

– Det känns jätteskönt att det här är klart, säger hon till Svenska Dagbladet.

Blir det semester nu?

– Ja, fast vi håller oss inom Sverige men nu kan vi göra lite roligare saker. Och det blir kanske pengar över till att göra roliga saker med barnen i höst, som att gå på teater.

Många läsare har hört av sig med sitt stöd till kvinnan, en del vill också ge henne pengar.

– Det är jättesnällt, men det behövs inte. Vi klarar oss, säger hon och tackar varmt de som engagerat sig.

Skrämmande historia

Elias bloggPosted by Elias Melki Fri, July 16, 2010 08:59:24

En restaurangägare i Stockholm – vi kan kalla honom K – var utsatt för stenhård skattekontroll av myndigheterna som misstänkte fusk med bokföringen. Men hjälp av en husrannsakningsorder stormade polisen in i K:s lägenhet en tidig morgon. Familjen väcktes bryskt och barnen blev livrädda. Den nitiske tjänstemannen från skatteverket fick syn på en handskriven skrynklig lapp liggandes på K:s skrivbord bredvid telefonen. Han beslagtog denna med ett triumferande uttryck i nyllet.

- Aha, tänkte han, och kände sig för ett ögonblick som den legendariske Sherlock Holmes.

Han aktiverade sitt knivskarpa intellekt och subtraherade den lägre sexsiffriga summan från den högre genom snabb huvudräkning och kom fram till ett belopp som motsvarade ungefär den summa han fått för sig att K undanhållit i skatt. Saken var biff. Klart som korvspad. Lätt som en plätt.

K fick förstås ta del av anklagelserna. När han hörde dem hade han svårt att tro sina öron. De två summorna på den handskrivna lappen var nämligen två telefonnummer. Det ena till hans svåger, det andra till en god vän. Han hade heller inga svårigheter att bevisa detta.

Man vill nu gärna tro att skattetjänstemännen skulle be om ursäkt och rodnande backa ut genom dörren fulla av idel ursäkter. Men då känner ni inte svenska skattetjänstemän. De ger sig inte så lätt. Nä, de vidhöll sina krav på K. Ty även om de begått ett ödesdigert misstag vidhöll de sina krav. K hade nog i alla fall undanhållit skatt. I alla fall lite.

Jag – som jobbade på Ekot på den tiden – gnuggade händerna av förtjusning när jag gav mig av för att intervjua direktören för det hele.

Denne började med att förklara att man inte brukar begå sådana misstag. Eder ödmjuke replikerade med att nu hade man faktiskt gjort det. Direktören ville inte hålla med. OK, lappen var ett misstag, men husrannsakan var inget misstag. K var nog en skurk. Kanske. Eventuellt. Förhoppningsvis.

Fick alltså inget erkännande. Tillbaka på redaktionen satte jag ihop ett inslag på temat ”På skattemyndigheten tycker man att händelsen är så osannolik att förmodligen har den inte hänt”. Trots att den hade det.

Detta är rätt längesedan men det illustrerar hur det kan gå till när myndigheterna har huvet under armen.

Det var ju tråkigt att hör att de fortfarande har det.

Skrivet av Ville Carlström

13 juni 2010

Skatteverkets hemsida

Elias bloggPosted by Elias Melki Fri, July 16, 2010 08:15:42

Vår vision är att samhälle där alla vill göra rätt för sig…

… om du vill bidra – be om kvitto!

Skatteverkets vision är ett samhälle där alla vill göra rätt för sig. Bland annat betyder det att en seriös företagare som betalar skatter och avgifter inte ska konkurreras ut av en företagare som inte gör rätt för sig. För de företag som tar betalt kontant eller mot kort finns en lag som innebär att de allra flesta kontanthandelsföretagen ska ha speciella kassaapparater, så kallade certifierade kassaregister. Företaget ska också ta fram och erbjuda sina kunder kvitto. Kvittot är en möjlighet för kunden att försäkra sig om att försäljningen gått rätt till.

Skatteverkets granskningar har visat att kassaregister tidigare kunnat manipuleras så att inte alla intäkter redovisas. Användningen av certifierade kassa-register kommer att göra det mycket svårare för oseriösa företag att undanhålla pengar. Framförallt om alla ber om kvitto.

"Jag betalar med mina skattade pengar och då vill jag att den jag handlar av också ska göra rätt för sig." Ingemar Hansson, generaldirektör, Skatteverket

Cancersjuk kvinna vann mot Skatteverket

Elias bloggPosted by Elias Melki Fri, July 16, 2010 07:49:04

Den cancersjuka 40-åriga kvinnan ville använda pensionspengarna hon sparat till att göra en semesterresa med familjen. Men Skatteverket försökte stoppa henne från att avsluta pensionssparkontot. Nu har kvinnan fått rätt i domstol.

Familjen har fått försämrad ekonomi på grund av hennes sjukdom. Därför ville hon avsluta sitt privata pensionssparkonto och ta ut pengarna, drygt 23.000 kronor, och göra en semesterresa med maken och de två döttrarna.

Men Skatteverket sa nej till att hon skulle få använda pengarna redan nu.

Ett vanligt fondsparkonto hade bara varit att avsluta hos banken, men när det handlar om pensionssparande ser reglerna för reavinstbeskattning annorlunda ut och då måste Skatteverket ge sitt godkännande.

I sitt beslut skriver de: ”Enligt Skatteverkets bedömning har du inte visat att det föreligger sådana synnerliga skäl som bör medföra att dispens medges för avslutande av ditt pensionssparkonto i förväg.”

Kvinnan överklagade till Förvaltningsrätten, som gav henne rätt till att använda pengarna. Skatteverket drev då ärendet vidare till Kammarrätten, som också gick på hennes linje.

– Man tror inte som privatperson att man kan få rätt mot myndigheter, men det kan man. Att överklaga var lätt, det var bara att skriva ett brev, säger den 40-åriga kvinnan.

Skatteverket hävdar att en dödlig sjukdom i sig inte räcker som skäl – enligt dem ska det även krävas ”trängande behov av medlen” för att få använda pensionspengar i förskott.

Det är oklart om Skatteverket kommer driva ärendet vidare till Regeringsrätten, som är högsta instans.

– Jag blev mest förvånad när Skatteverket gjorde avslag på min begäran att avsluta kontot. Men de vill antagligen veta vad som anses vara synnerliga skäl, säger den 40-åriga kvinnan.

Eftersom domen i Kammarrätten inte har vunnit laga kraft vet hon ännu inte när hon kommer få sina pengar. Utlandsresan med familjen får vänta.

– Vi får semestra inom Sverige i stället.

Övergrepp

Elias bloggPosted by Elias Melki Thu, July 15, 2010 14:41:46

Har flyttat inlägget från min gamla blogg.

Jag har varit utsatt för nästan exakt samma övergrepp som du, Elias.

Jag besöktes 1974 av två välklädda unga byrådirketörer som ville ha min bokföring, vilket de naturlgtvis gärna fick. Två veckor senare kom böckerna tillbaka tillsammans med en räkning på 180000 kronor och med kommentaren att de hade kunnat vara mycket elakare än så.

Orsaken var att jag hade ett femtontal växthusbyggare "anställda" som av tradition alltid varit sina egna firmor och som alla hade B-skattsedel. Jag hade emellertid hört att arrangemanget kunde vara farligt för mig och min firma och jag ringde upp skattemyndigheten i Helsingborg och talade om att jag hade 15 B-skattare anställda och frågade vem som hade ansvaret för att de betalade sina skatter och sociala avgifter. Svaret var reservationslöst, att det hade B-skattarna.

OK, så jag körde vidare tills den dag då de här herrarna dök upp. Jag betalade naturligtvis inte räkningen, 180000 var mycket pengar på den tiden, utan hänvisade till att jag överklagat skatteverkets beslut till Länsrätten i Göteborg. Därifrån fick jag ganska snart beskedet att jag förlorat och överklagade vidare till Högsta Domstolen. Och tiden gick.

1978 kom det så in en man på mitt kontor och uppgav sig komma från Kronofogdemyndigheten i Helsingborg. Han stack ett formulär under näsan på mig och begärde att jag skulle skriva på att jag läst och förstått, vilket jag ju gjorde. Det stod att jag skulle komma att försättas i konkurs inom en vecka om jag inte reglerade skulden.

Jag visste ju inte hur jag skulle göra, men de bluffade inte, så efter några dagar infann jag mig på skattemyndigheten och erbjöd mig betala 100000 meddetsamma och resten på ett år. Tjänstemannen var mycket tillmötesgående och ett år senare var saken ur världen.

Men 1982 kom det så ett utslag, inte från HD utan från Skattedomstolen i Handen. Jag öppnade inte ens kuvertet så säker var jag på innehållet, men min fru öppnade och bad mig komma över till hennes skrivbord och jag läste över axeln på henne att"besvären bifalles och att Länsrättens beslut undanröjdes". Jag hade alltså vunnit.

Min firma gick vid det laget utmärkt och vi gjorde ett mycket gott år då 1982, så när pengarna så småningom kom tillbaka lades de ovanpå det årets vinst och därmed gick det mesta ändå tillbaka som skatt.

Orsaken till att jag vann var, att jag hade tagit damens på skattemyndigheten namn och dessutom skrivit upp dag och till och med klockslaget då jag talat med henne. Mitt försvar var, att om man inte visste på skattemyndigheten kunde ju jag inte förväntas veta.

Men summan av kardemumman var att jag blev så förbannad på Sverige att jag flyttade till Australien och det ångrar jag inte. Det är anmärkningsvärt att Sverige kan tillåta sig driva in pengar utan att ärendet gått igenom hela rättsproceduren.

Karl Hall

2010-06-30 @ 04:44:14


Next »